Fotbollens historia  

Man vet inte riktigt vart fotbollen kommer ifrån, de äldsta dokumenten man har hittat angående just fotboll är från 400 år före Kristus, detta kallades då cuju och är från de stridande staternas tid. Liksom i modern fotboll så tävlade två lag mot varandra och man hade två mål uppspända. Bollen var då tillverkad av läder och den var fylld av fjädrar och man använde det bland annat som träningsaktivitet för soldater. Kung Filip den långe utfärdade un1920's Football Player Goalkeeperder 1300-talet ett förbud mot fotboll i Frankrike, vilket visar att fotboll förekom även i Europa under 1300-talet. Även i Florens som ligger i Italien så är fotbollen mycket gammal, under 1400-talet så spelade man fotboll på bollplaner som är ungefär lika stora som de är idag. Då var då tanken att man skulle få över bollen på motståndarens kortsida, man använde sig inte av mål.

Under 1800-talet hade fotbollen etablerat sig så pass att den togs upp av brittiska internatskolor och under den här tiden så spelade man en typ av fotboll som var en blandning av den fotboll du känner till idag och rugby fotboll. Fotbollen har under alla århundrade blivit allt mer populär och växt sig större under 1871 så separerades fotbollen och rugbyn. I slutet av 1800-talet så spreds fotbollen över hela världen. Den första landskampen utanför de brittiska öarna skedde 1885 och 1901 så skedde den första landskampen på den sydamerikanska kontinenten. Under denna tiden var reglerna något annorlunda från hur de ser ut idag och även taktiken i sporten var något annorlunda. Till exempel så var passningar någonting som man inte använde sig allt för mycket av förutom i nödlösning och det var inte lika mycket en lagsport som det är idag. Efter att ett lag hade vunnit i FA cupen med hjälp av just ett passningsspel så förändrades karaktären för sporten nämnvärt och idag är passningar en mycket stor del av sporten.

Om du vill läsa mer om fotboll och om fotbollens historia så ska du gå in på wikipedia fotboll, där hittar du mycket intressanta fakta om hur fotbollen blev den sport det är idag.